A może by tak, zamiast jajecznicy na śniadanie spróbować dla odmiany przygotować tofucznicę? Brzmi ciekawie, prawda? Tofu to magiczny składnik, z którego w kuchni możemy zrobić prawie wszystko. Wegańska jajecznica, sernik bez sera, czy może coś bardziej egzotycznego jak pak choi? Dowiedz się więcej i zaszalej w kuchni.
Sprawdź najlepsze tofu przepisy i odkrywaj nowe smaki.
Tofu – co to takiego?
Tofu to rodzaj twarogu, który powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. To cenne źródło białka roślinnego, z którego chętnie korzystają weganie. Tofu kupujemy zazwyczaj w kostkach pakowanych w plastik lub kartonowe pudełko. Ma bardzo delikatny, neutralny smak i dlatego można je wykorzystać na wiele sposobów. W sklepach możemy znaleźć tofu naturalne, wędzone i marynowane, a także pasty z tofu, serki i wegańskie wędliny.
Tofucznica – prosty pomysł na śniadanie
Zdrowy przepis na pożywne śniadanie dla każdego.
Tofucznica, veganheaven.org
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 pomidory
- szczypta soli czarnej Kala Namak
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz
Sposób przygotowania
Za pomocą widelca lub rękami rozgniatamy w miseczce tofu dodajemy czarną sól i kurkumę. Mieszamy. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy tofu i smażymy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy do momentu, w którym pomidory zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Świeże produkty do Twojej kuchni znajdziesz w aktualnej gazetce Freshmarket.
Czekoladowy krem z tofu
Prosty przepis na przepyszny deser z czekoladą i tofu.
Szybki deser z tofu, kenwoodworld.com
Składniki:
- 1 kostka silken tofu
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- ½ szklanki mleka sojowego
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki czekoladowego likieru
- starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
W małym garnku gotujemy mleko z miodem do momentu, aż cukier się rozpuści. Czekoladę topimy. Dodajemy likier i mieszamy. Do czekolady wlewamy mleko z miodem i dodajemy tofu. Całość miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Wlewamy krem do szklanych pojemniczków i wstawiamy do lodówki, by wystygł. Dekorujemy startą czekoladą i owocami.
Kupuj zdrowe jedzenieStir fry z tofu
Idealny przepis na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Stir fry - pyszne i proste danie z tofu, cookinglight.com
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 cm świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 100 g makaronu ryżowego
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Odkładamy do miseczki. Na drugiej łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zarumieni, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Cukinię i papryki kroimy w cienkie paski, wrzucamy do cebuli i pieczarek. Dodajemy sos sojowy, imbir i miód, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Na koniec dodajemy makaron ryżowy przygotowany według wskazówek na opakowaniu i tofu. Całość mieszamy. Kupuj zdrowe jedzenie. Zajrzyj do gazetki Auchan i sprawdź, co nowego w Twoim ulubionym sklepie.
Fit majonez z tofu
Sprawdzi się jako dodatek do dań z jajek lub baza do zdrowych sosów.
Domowy majonez na bazie tofu, seriouseats.com
Składniki:
- 1 kostka silken tofu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera lub do miski, w przypadku, gdy będziemy używać blendera ręcznego. Dokładnie blend ujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Czas blendowania zależy od jakości składników i struktury tofu. Im dłużej blendujemy, tym lepiej. Majonez będzie bardziej kremowy. Przed podaniem wstawiamy na około godzinę do lodówki. Zajrzyj do najnowszej gazetki Biedronka i kupuj świeże produkty w wyjątkowych cenach.
Wybierz zdrowe jedzenieZupa miso z tofu
Pożywna, rozgrzewająca i aromatyczna. Dla wszystkich, którzy lubią orientalne smaki.
Zupa z tofu
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 kostka tofu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- ¼ kapusty pekińskiej
- kilka suszonych grzybów
- garść suszonych wodorostów np. wakame
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki pasty miso
- 1 cebula dymka
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę, pora, cebule i kapustę kroimy w drobne kawałki, najlepiej podłużne. Moczymy suszone grzyby. Warzywa wrzucamy do wody, dodajemy sos sojowy i imbir i gotujemy przez pół godziny. Dodajemy pokrojone w paseczki grzyby i gotujemy przez 10 minut. W osobnej miseczce moczymy wodorosty. Kiedy bulion będzie gotowy, odlewamy 1 szklankę i rozrabiamy w niej pastę miso. Kiedy się rozpuści, dodajemy do bulionu. Do miski wkładamy pokrojone tofu, wodorosty i jeśli chcemy warzywa z bulionu. Całość zalewamy gotową zupą i posypujemy szczypiorkiem z dymki.
Chcesz gotować zdrowo i tanio? Śledź najnowsze gazetki promocyjne na Tipli.pl! Moc okazji i wyjątkowych cen czeka na Ciebie w supermarketach w Twojej okolicy. Sprawdź, co kryje najnowsza gazetka Dino lub zapoznaj się z najnowszą ofertą, przygotowaną specjalnie dla Ciebie w naszych sklepach partnerskich. Bądź fit w każdym sezonie i pozwól sobie na więcej dzięki sprytnym sposobom na oszczędzanie.
Gotuj z cashbackiem
Potrzebujesz zrobić zakupy dla całej rodziny? W tych sklepach możesz kupić wysokiej jakości produkty i otrzymać zwrot cashback od Tipli!
- Auchan Direct - Tutaj znajdziesz artykuły spożywcze z cashbackiem aż do 6 zł.
- Frisco.pl - Zamawiaj zakupy z cashbackiem aż do 2.5%.
- Carrefour - Zakupy spożywcze ze zwrotem cashback w wysokości 3%.