Grzyby marynowane czy suszone?
Zakupowy poradnik | Przepisy kulinarne | Inne 24. 11. 2021Trwa sezon na grzyby. Korzystaj z nich póki możesz i zachowaj trochę zbiorów na zimę. Co zrobić z zebranymi grzybami? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka pomysłów. Poznaj najlepsze suszarki do grzybów i sprawdzone przepisy na grzyby marynowane. Ciesz się ich smakiem przez cały rok.
Pomysłów na dania z grzybów jest wiele. Naleśniki z grzybami, pierogi, sosy grzybowe i wiele, wiele innych. Te dania świetnie sprawdzą się, gdy będziemy mieli dostęp do świeżych grzybów. Wiele z nas jednak pragnie zachować ich smak na dłużej. Dowiedz się jak suszyć i marynować grzyby.
Grzyby dla każdego
Grzyby rosną jak po deszczu. O tej porze roku chętnie idziemy na grzyby. Warto wprowadzić je do swojego menu, ponieważ oprócz wybitnych walorów smakowych posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Kurki, podgrzybki, maślaki, kanie. Grzyby jadalne składają się głównie z wody, przez co są ubogie w kalorie i polecane osobom na diecie.
Należy jednak pamiętać, by nie objadać się zbytnio grzybami ponieważ za sprawą chityny są one ciężkostrawne. Ponadto grzyby to cenne źródło witaminy A, a także witamin B1 i B2 oraz witaminy C. Leśne skarny dostarczą Ci także wartościowego białka.

Sezon na grzyby
Suszenie grzybów
Zaletą suszenia grzybów i nie tylko jest szansa na zachowanie skarbów lata i jesieni na dłużej. Jeśli zdecydujemy się na suszenie grzybów w domu, to będziemy mieli pewność, że do wigilijnego bigosu trafią tylko naturalne grzybki. Dzięki temu, unikając dodatku konserwantów, dbamy o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Grzyby możemy suszyć na słońcu, w piekarniku, specjalnej suszarce, na nitce np. przy kuchence lub na grzejniku. Pamiętajmy, by okazy wybrane do suszenia były świeże i bez oznak psucia, czy pasażerów w postaci robaków. Sprawdź suszarki do grzybów na Allegro i w sklepach Media Expert.
Przed suszeniem, grzyby czyścimy używając do tego celu szczotki do grzybów, która usunie pasiek, listki, mech, czy igliwie. Nie wolno grzybów myć w wodzie, ponieważ mogłoby to znacznie utrudnić proces ich suszenia.

Suszarka ZELMER; od 159 PLN; Allegro

Suszarka COUNTER INTELLIGENCE; od 2190 PLN; Media Expert

Suszarka VESTA; od 99,99 PLN; RTV EURO AGD
Grzyby marynowane
By cieszyć się smakiem grzybów przez dłuższy czas możemy je także marynować. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, przystawka, czy zagryzka do alkoholu. Grzyby marynowane są smaczne i zdrowe, jednak nie zleca się podawania ich dzieciom oraz osobom starszym, czy chorym.
Aromatyczne grzybki
Prosty przepis pełen przypraw i aromatów. Idealny na chłodny, zimowy wieczór.

Grzyby z goździkami; kamis.pl
Składniki:
- 1 kg borowików
- 1 cebula
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 liści laurowych
- 9 goździków
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Borowiki czyścimy i gotujemy we wrzątku przez 10 minut. Następnie studzimy je i wkładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i wszystkie przyprawy. Miksturę zagotowujemy – tak powstaje zalewa do grzybów, którą wlewamy do słoików z grzybami. Należy pamiętać o tym, by grzyby były przykryte zalewą w całości. Słoiki szczelnie zamykamy i poddajemy pasteryzacji. Najlepsze produkty spożywcze znajdziesz w gazetce Carrefour.








Grzyby w occie
Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska lub dodatek do obiadu.

Grzyby w occie; party.pl
Składniki:
- 0,5 kg podgrzybków
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- ¼ szklanki octu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ¾ łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób przygotowania
Do przygotowania grzybów marynowanych warto wybrać małe okazy. Należy je dokładnie oczyścić i gotować w osolonej wodzie przed około 15 minut. Po tym czasie chłodzimy je zimną wodą i wkładamy do słoików. Następnie przygotowujemy zalewę z wody, octu, cebuli, cukru i przypraw. Taką mieszankę zagotowujemy i zalewamy nią grzyby w słoikach, które pasteryzujemy.
Grzyby marynowane z warzywami
Oryginalny przepis na grzyby marynowane.

Marynowane grzybki z warzywami; beszamel.se.pl
Składniki:
- 1 kg maślaków
- 2/3 szklanki octu
- 2/3 szklanki wody
- 10 dag kalafiora
- 10 dag papryki
- 10 dag fasolki szparagowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Grzyby parzymy gorącą wodą. Kalafiora, paprykę i fasolkę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do wyparzonych słoików wkładamy grzyby, przekładając je warzywami. Gotujemy wodę z octem i przyprawami. Następnie wlewamy roztwór do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Wiele dobrych produktów spożywczych prezentuje gazetka Biedronka.
Sezon na grzyby nie będzie trwał wiecznie. Kupuj świeże grzybki i susz je lub marynuj domowymi sposobami. Ciesz się ich smakiem przez cały rok.
Kupuj zdrowe jedzenie