Zdrowe, suszone morele

Jedzenie Przepisy kulinarne 29. 7. 2018

Soczyste i słoneczne morele. Bogate w beta - karoten. Pachnące i smaczne. Morela jest najlepsza na świeżo, ale możemy też ją suszyć, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Suszone owoce to zdrowa przekąska pełna witamin i błonnika. Poznaj tajemnice przygotowywania aromatycznych bakalii.

Morele świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, czy koktajli. Wspaniale smakuje także aromatyczny morelowy sos do mięs, czy konfitura na bazie tych owoców. Jednak sezon na morele szybko mija i warto pomyśleć, o tym co zrobić, aby ich wyjątkowy smak pozostał z nami na dłużej. Suszone morele także smakują wyśmienicie.

Morele – dla zdrowia i urody

Ten owoc pochodzi z Azji. Do Europy morela trafiła za sprawą arabskich ogrodników w VI wieku. Początkowo ceniono je za walory estetyczne kwitnącej rośliny. Do Polski morele trafiły w XVI wieku.

Owoce moreli są przede wszystkim bardzo smaczne. Na uwagę zasługuje także ich wspaniały kolor, który zawdzięczają beta – karotenowi. Oprócz tego znajdziemy w nich potas, który reguluje pracę nerek oraz ciśnienie krwi, żelazo, wapń i magnez – niezbędny dla naszych nerwów, a także miedź i bor.

Morela to także bogactwo witamin z grupy B – B2, B6, PP, B5 oraz kwasu foliowego. Owoce moreli są uznawane za bardzo dobre źródło likopenu. Ostatnim odkryciem naukowców jest znaleziona w pestkach moreli witamina B17 o działaniu antynowotworowym. Suszone morele dodatkowo wspomagają odkwaszanie organizmu.

Dzięki właściwościom wygładzającym, nawilżającym i regenerującym są stosowane także do wyrobu kosmetyków: kremów, peelingów, maseczek i perfum.

Suszone morele

Suszone morele – wartościowy owoc

Suszone morele

Atutem samodzielnego suszenia owoców jest pewność, że będą one pozbawione dodatku jakichkolwiek konserwantów i szkodliwych substancji tak często dodawanych do bakalii, jakie znamy ze sklepów.

Owoce można suszyć na słońcu i w piekarniku. Świetnie sprawdzi się na pewno profesjonalna suszarka do owoców. Wielu amatorów suszenia owoców twierdzi, że nada się także suszarka do grzybów.

Przez suszeniem należy owoce przygotować myjąc je, usuwając pestki oraz krojąc je w odpowiednio małe plasterki. Idealnie wysuszone owoce nie są zbyt twarde. Nie powinny być także lepkie, czyli zbyt miękkie. Sprzęt do suszenia owoców znajdziesz w dobrych sklepach z elektroniką.

Suszarka do owoców

Suszarka SEDONA; od 1 999 PLN; Allegro

Suszarka do owoców

Suszarka SENCOR; od 159 PLN; Media Markt

Suszarka do owoców

Suszarka GRAEF; od 899 PLN; RTV EURO AGD

Kupuj w sklepach z elektroniką

3 pyszne przepisy z suszonych moreli

Nalewka z suszonych moreli

Ten przepis jest idealny na chłodne, zimowe wieczory. Świetnie smakuje i do tego rozgrzewa

Morele

Nalewka na bazie suszonych moreli; italianfoodforever.com

Składniki:

  • 1 kg suszonych moreli
  • 1 l spirytusu
  • 1i 1/3 l wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Morele umieszczamy w dużym słoiku. Wsypujemy cukier i zalewamy spirytusem i wodą. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i szczelnie zamykamy. Miksturę odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 7 tygodni. Następnie zawartość słoika przecedzamy przez gazę i odstawiamy na kolejne 7 tygodni. Warto pamiętać, że im dłużej nalewka będzie stała, tym będzie lepsza.

Morelowe praliny

Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska lub wyrafinowany deser.

Morele -praliny

Morelowe praliny w czekoladzie; mojewypieki.com

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli
  • 1 łyżka likieru
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania

Morele i rozdrobnione orzechy miksujemy w blenderze. Dodajemy likier, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie z masy formujemy małe kuleczki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W czekoladzie maczamy każdą kulkę, tak by cała została nią pokryta. Pralinki układamy na folii i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Podajemy, gdy czekolada wyschnie.

Kokosowy pudding z suszonymi morelami

Zdrowy pomysł na lekkie śniadanie.

Morele -praliny

Pudding chia z suszonymi morelami; wholesomelicious.com

Składniki:

  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżki borówek
  • 1 gałązka mięty

Sposób przygotowania

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem miodu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie masę przelewamy do ładnych kubeczków. Na górze układamy pokrojone suszone morele i borówki. Przed podaniem ozdabiamy listkiem mięty.

Sezon na morele nie będzie trwał wiecznie. Kupuj świeże owoce i susz je domowymi sposobami. Ciesz się latem przez cały rok!

Kupuj zdrowe jedzenie

Polecane artykuły

Polecane artykuły

Jak postępować, żeby uniknąć reklamacji w…

Cashback to taka mała, internetowa magia. Aby wszystko przebiegło pomyślnie wszyscy zaangażowani...
14.12.2018 PRZECZYTAJ

Gazetki promocyjne #50 tydzień: kupuj…

Święta już tuż tuż. Dlatego kup wszystkie potrzebne Ci produkty i przygotuj niezapomnianą ucztę...
13.12.2018 PRZECZYTAJ

WOŚP 2019 - znamy termin i szczegóły…

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to akcja, o której słyszał każdy. Charakterystyczne, czerwone...
12.12.2018 PRZECZYTAJ

Już uciekasz?

Dosłownie w kilka sekund możesz zyskać zwrot za swoje zakupy!

Załóż darmowe konto na Tipli. Otrzymasz natychmiastowy dostęp do wszystkich zniżek oraz zwrotów cashback. Aż 25% zwrotu za zakupy w 1359 sklepach.

Oferta jest ważna przy każdym zakupie, nie zapomnij o zniżkach oraz promocjach.

Rejestrując się na Tipli akceptujesz regulamin i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
lub