Pod względem kulinarnym najważniejszą chwilą Wielkanocny jest niedzielne śniadanie. Ten uroczysty moment zaczyna Święta Wielkanocne, więc na stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek, sałatek, baranka czy ciasta wielkanocnego. Poznaj sprawdzone przepisy na Wielkanoc i już dziś rozpocznij przygotowania do tych wiosennych świąt.
Wielkanoc 2018 – przepis na jaja faszerowane
Źródło: http://www.slodkastrona.com
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 łyżek śmietany 12%,
- soli, pieprzu, kopru,
- kawioru białego i czerwonego,
- pieczarek,
- szynki łososiowej.
Jaja faszerowane to postawa wśród dań wielkanocnych.
Jak je przygotować? Jaja ugotuj na twardo i ostudź. Następnie przekrój je na pół i wyjmij żółtka, które należy utrzeć ze śmietaną i przyprawić przyprawami oraz posiekanym koperkiem. Powstałą masą napełnij jajka. Na wierzch połóż łezkę kawioru, podsmażone pieczarki i kawałki wędzonego łososia.
Wielkanoc 2018 – sałatka wielkanocna
Źródło: https://smaker.pl
Składniki:
- pęczek rzodkiewki,
- główka sałaty lodowej,
- pęczek szczypiorku,
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
- łyżka majonezu,
- łyżka startego chrzanu,
- koperek, bazylia, majeranek,
- curry, sól, pieprz.
Do faszerowanych jajek koniecznie przygotuj sałatkę wielkanocną.
Po skompletowaniu składników pokrój rzodkiewkę i białko jajka, posiekaj szczypiorek, koperek oraz inne zioła i wsyp wszystkie razem do misy, gdzie znajduje się sałata. Następnie żółtka utrzyj ze śmietaną i wymieszaj z majonezem, chrzanem, koprem i resztą ziół. Dopraw do smaku i polej sałatkę przygotowanym sosem. Na koniec delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.
Wielkanoc 2018: baranek wielkanocny w cytrynowym wydaniu
Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl
Aby go przygotować, potrzebujesz:
- 130 g masła,
- 130g drobnego cukru,
- 3 duże jaja,
- 100 g śmietany 12%,
- 130 g mąki pszennej,
- 60 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- skórkę z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny lub ekstraktu.
Święta Wielkanocne bez baranka, to święta niepełne.
Pierwszym krokiem w jego przygotowaniu jest przesianie mąki, skrobi i proszku oraz roztopienie i przestudzenie masła. Do niego należy dodać cukier, śmietanę, jajka, startą skórkę cytrynową oraz sok z cytryny, a następnie dosypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę baranka wysmarować masłem, oprószyć mąką i przelać do niej masę. Ciasto wielkanocne pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wielkanoc 2018 – babka wielkanocna
Źródło: http://zdrowejestczadowe.pl/
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka octu,
- ½ olejku cytrynowego,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 4 kisiele cytrynowe.
Oprócz baranka, na świątecznym stole powinny pojawiać się też inne ciasta wielkanocne. Jednym z nich jest babka.
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na babkę wielkanocną? Wypróbuj ten.
Margarynę utrzyj na puch z cukrem, dodając po 1 jajku podczas miksowania. Do masy dodaj kisiel, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę i połącz z octem i olejkiem cytrynowym – wymieszaj. Wlej ciasto wielkanocne do formy i piecz 40 minut w 180 stopniach.
Wielkanoc 2018: przepis na mazurka
Mazurek wielkanocny domowej roboty
Wśród przepisów na dania i ciasta wielkanocne nie może zabraknąć tego mówiącego, jak wykonać świątecznego mazurka. To ciasto wielkanocne składa się z kruchego spodu oraz masy.
Spód:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- 10 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy lub łyżeczkę posiekanej wanilii.
Instrukcja przygotowania ciasta mówi, aby najpierw zagnieść ciasto z mąki, żółtek, wanilii, cukru i masła. Można do niego dodać też łyżkę gęstej śmietany. Następnie ciasto pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. W kolejnym kroku należy rozwałkować je na cienkie placki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Upiecz na złoto.
Masa kajmakowa:
- puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
- cukier,
- łyżeczka posiekanej wanilii,
- łyżka masła,
- migdały i skórka pomarańczowa.
Mleko, cukier, i wanilię gotuje się, stale mieszając do lekkiego zagęszczenia. Następnie dodaje się masło i uciera, aż masa zacznie stygnąć i gęstnieć. Następnie wylewa się ją na kruchy spód i udekoruj migdałami, orzechami i skórką pomarańczową
Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Potrawy wielkanocne to nie jedyne rzeczy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Oprócz przygotowania dań wielkanocnych należy też zadbać o piękne udekorowanie stołu.
Niezbędne elementy na wielkanocnym stole:
- świąteczny serwis stołowy – talerze, sztućce i szklanki powinny do siebie pasować oraz pochodzić z jednego zestawu. Pozwoli to zachować harmonię i porządek na wielkanocnym stole;
- świeże kwiaty – idealnym wyborem będą żonkile, hiacynty, bazie, tulipany lub szafirki; dzięki nim wielkanocna aranżacja zyska wiele uroku i wprowadzi powiew wiosennej świeżości;
- świąteczne tekstylia – zadbaj o odświętny obrus i ładnie złożone serwetki;
- świąteczne dekoracje – drobiazgi i ozdoby takie jak stroiki, zajączki, baranki czy pisanki, podkreślą atmosferę Świąt Wielkanocnych.
RADA TIPLI: Czy wiesz, że kupując przez Tipli, możesz zmniejszyć swoje wydatki? Oprócz zwrotu cashback, na naszych stronach możecie znaleźć wyjątkowe zniżki i kody rabatowe. Każdego dnia wybieramy dla Ciebie aktualne akcje promocyjne - najlepsze z nich zawsze umieszczamy na poszczególnych profilach sklepów partnerskich, które umieszczamy na stronach internetowych Tipli.pl
Zniżki i kupony rabatowe