01.01.2050

Idziemy na jagody - przepisy na jagody i borówki

Trwa sezon na jagody i borówki. Te niezwykle smaczne i zdrowe owoce mogą posłużyć jako dodatek do wielu letnich dań. Sprawdź przepisy na pyszne posiłki, którymi zachwycisz swoich najbliższych. Kupuj najlepsze owoce w dobrych sklepach spożywczych. Pozwól sobie na beztroską zabawę w kuchni i poeksperymentuj ze znanymi recepturami.

Idziemy na jagody - przepisy na jagody i borówki

Jagody i borówki to gwiazdy każdego lata. Wszyscy zapewne pamiętamy smak domowych jagodzianek, którymi raczyła nas babcia, gdy spędzaliśmy wakacje na wsi. Nie łato zapomnieć też pierogi z jagodami i ten niepowtarzalny aromat świeżych składników.

Pomysłów na pyszne jedzenie z tymi owocami jest wiele. Znajdziesz je na kulinarnych blogach takich jak Jadłonomia, czy Kwestia Smaku. My także wybraliśmy kilka specjalnych dań specjalnie dla Ciebie.

Walory zdrowotne

Jagody i borówki to skarbnica witamin i minerałów. Jagodami leczono niegdyś wiele chorób. Poprawiają wzrok, przyczyniają się do uelastycznienia naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu.

Z kolei borówka amerykańska może poprawiać pamięć i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Znajdziemy w niej sporo witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Jagody to cenne źródło selenu, cynku i manganu. Sprawdź najlepsze przepisy z jagodami i borówkami! Oto nasza odpowiedź na pytanie: co zrobić z jagód?

Borówki i jagody - przepisy dla każdego

1. Owsianka z borówkami

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ banana
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Garść owoców borówki amerykańskiej

To idealny pomysł na śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Mieszanka mleka, ziaren i owoców to pożywny posiłek dla każdego.

Przepisy z jagód i borówek

Owsianka z bananem i borówkami; fitjestgit.pl

Sposób przygotowania

Płatki zalewamy mlekiem. Ustawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Dodajemy sól i cynamon. I gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż płatki zmiękną. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Dekorujemy masłem orzechowym, pokrojonym bananem i borówkami. Świeże produkty spożywcze kupisz w sklepach Biedronka. Teraz czas na słodkości, zobacz co można zrobić z jagód leśnych na deser.

2. Jagodzianki z lukrem

Puszyste bułeczki z jagodowym nadzieniem. Idealne na deser lub smaczną przekąskę.

Przepisy z jagód i borówek

Jagodzianki z lukrem; http://studentskitchenblog.blogspot.com

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo: 1 jajko i 1 łyżka mleka

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka jagód
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania

Ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę, do momentu aż wyrośnie. Jagody mieszamy z cukrem pudrem.

Przepisy z jagód i borówek

Jagoda i borówka – smaczne przepisy

Następnie ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy wałek i dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły placek. Do środka wkładamy łyżkę jagód z cukrem. Zawijamy i formujemy małą bułeczkę. Powtarzamy to każdym kawałkiem ciasta.

Kiedy wszystkie bułeczki są nadziane, układamy je na blasze do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Na koniec przygotowujemy lukier rozcierając cukier puder z wrzątkiem. Smarujemy nim bułeczki. Zobacz jeszcze co można zrobić z jagód

Tańsze zakupy z Tipli.pl

Czy wiesz, że kupując w partnerskich sklepach Tipli.pl możesz otrzymać zwrot cashback? Dowiedz się więcej i oszczędzaj na zakupach!

Uzyskaj zwrot cashback

3. Smoothie z borówkami

Prosty przepis na zdrowe smoothie, w którym ton nadaje borówka. Dobry pomysł na II śniadanie lub podwieczorek.

Przepisy z jagód i borówek

Smoothie z borówkami

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka borówek
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • Gałązka mięty

Sposób przygotowania

Do blendera wlewamy schłodzony jogurt. Wsypujemy borówki i pokrojonego banana. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód. Miksujemy. Podajemy w wysokich szklankach. Ozdabiamy listkami mięty.

Źródło: youtube.com

4. Jagodowe powidła

Dobry sposób na to, by dłużej cieszyć się smakiem jagód. Powidła świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub naleśnikami.

Składniki:

  • 1 kg jagód
  • 1 szklanka cukru

Przepisy z jagód i borówek

Jagodowe powidła; aprettylifeinthesuburbs.com

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie myjemy. Posypujemy cukrem i pozostawiamy na godzinę, aż puszczą sok. Smażymy w garnku o grubym dnie przez 3 dni, każdego dnia po 1 godzinie. Należy pamiętać, by smażyć powidła na małym ogniu, co chwilę mieszając. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie je zamykamy i odwracamy do góry dnem, by przykrywka się zassała.

Kupuj najlepsze jedzenie

5. Tarta z borówkami

Smaczny i piękny deser na letnie, niedzielne popołudnie spędzone z rodziną lub znajomymi.

Przepisy z jagód i borówek

Przepisy na jagody i borówki

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego

Do dekoracji:

  • 1 szklanka borówek
  • Cukier puder do posypania

Przepisy z jagód i borówek

Tarta z borówkami

Sposób przygotowania

Smarujemy masłem formę na tartę. Przesiewamy mąkę z cukrem do miski, dodajemy masło i sól. Mieszamy ze sobą, rozcierając składniki palcami. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Formujemy z ciasta kulkę, którą wałkujemy na placek. Wkładamy go do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie układamy je na pergaminie w formie do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż piekarnik się nagrzeje.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i dociskamy orzechami lub kawałkami jabłka, by nie wyrosło. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Przepisy z jagód i borówek

Borówka i jagoda - przepisy

Wszystkie składniki masy powinny być schłodzone. Miksujemy serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem. Ubijamy na jednolity, gęsty krem.

Kiedy spód tarty się upiecze, należy go wystudzić i następnie posmarować masą. Tartę dekorujemy borówkami i cukrem pudrem.

Sklepy z akcesoriami kuchennymi:

W kuchni potrzebne są dobre narzędzia, by gotowanie było nie tylko wydajne, ale i przyjemne. Kupuj najlepszy sprzęt i dodatki w dobrych sklepach.

  • 4 home – oryginalne i praktyczne produkty dla Twojego domu
  • Bazylia.pl - bogaty wybór wyposażenia wnętrz oraz nowoczesnego designu
  • Dobregarnki.pl – sklep ze sprzętem do gotowania i książkami kucharskimi
  • Home&you - modne dodatki i akcesoria dla fanów pięknych wnętrz

  • Allegro – największa w Polsce internetowa platforma sprzedażowa