Trwa sezon na jagody i borówki. Te niezwykle smaczne i zdrowe owoce mogą posłużyć jako dodatek do wielu letnich dań. Sprawdź przepisy na pyszne posiłki, którymi zachwycisz swoich najbliższych. Kupuj najlepsze owoce w dobrych sklepach spożywczych. Pozwól sobie na beztroską zabawę w kuchni i poeksperymentuj ze znanymi recepturami.
Jagody i borówki to gwiazdy każdego lata. Wszyscy zapewne pamiętamy smak domowych jagodzianek, którymi raczyła nas babcia, gdy spędzaliśmy wakacje na wsi. Nie łato zapomnieć też pierogi z jagodami i ten niepowtarzalny aromat świeżych składników.
Pomysłów na pyszne jedzenie z tymi owocami jest wiele. Znajdziesz je na kulinarnych blogach takich jak Jadłonomia, czy Kwestia Smaku. My także wybraliśmy kilka specjalnych dań specjalnie dla Ciebie.
Walory zdrowotne
Jagody i borówki to skarbnica witamin i minerałów. Jagodami leczono niegdyś wiele chorób. Poprawiają wzrok, przyczyniają się do uelastycznienia naczyń krwionośnych i obniżają poziom złego cholesterolu.
Z kolei borówka amerykańska może poprawiać pamięć i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Znajdziemy w niej sporo witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Jagody to cenne źródło selenu, cynku i manganu. Sprawdź najlepsze przepisy z jagodami i borówkami! Oto nasza odpowiedź na pytanie: co zrobić z jagód?
Borówki i jagody - przepisy dla każdego
1. Owsianka z borówkami
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
- ½ banana
- 1 łyżka masła orzechowego
- Garść owoców borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania
Płatki zalewamy mlekiem. Ustawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Dodajemy sól i cynamon. I gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż płatki zmiękną. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Dekorujemy masłem orzechowym, pokrojonym bananem i borówkami. Świeże produkty spożywcze kupisz w sklepach Biedronka. Teraz czas na słodkości, zobacz co można zrobić z jagód leśnych na deser.
2. Jagodzianki z lukrem
Puszyste bułeczki z jagodowym nadzieniem. Idealne na deser lub smaczną przekąskę.
Jagodzianki z lukrem; http://studentskitchenblog.blogspot.com
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 15 g drożdży
- 1 jajko
- 50 g masła
- Szczypta soli
- Dodatkowo: 1 jajko i 1 łyżka mleka
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania
Ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę, do momentu aż wyrośnie. Jagody mieszamy z cukrem pudrem.
Jagoda i borówka – smaczne przepisy
Następnie ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy wałek i dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły placek. Do środka wkładamy łyżkę jagód z cukrem. Zawijamy i formujemy małą bułeczkę. Powtarzamy to każdym kawałkiem ciasta.
Kiedy wszystkie bułeczki są nadziane, układamy je na blasze do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Na koniec przygotowujemy lukier rozcierając cukier puder z wrzątkiem. Smarujemy nim bułeczki. Zobacz jeszcze co można zrobić z jagód.
Tańsze zakupy z Tipli.pl
Czy wiesz, że kupując w partnerskich sklepach Tipli.pl możesz otrzymać zwrot cashback? Dowiedz się więcej i oszczędzaj na zakupach!
Uzyskaj zwrot cashback3. Smoothie z borówkami
Prosty przepis na zdrowe smoothie, w którym ton nadaje borówka. Dobry pomysł na II śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka borówek
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- Gałązka mięty
Sposób przygotowania
Do blendera wlewamy schłodzony jogurt. Wsypujemy borówki i pokrojonego banana. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód. Miksujemy. Podajemy w wysokich szklankach. Ozdabiamy listkami mięty.
Źródło: youtube.com
4. Jagodowe powidła
Dobry sposób na to, by dłużej cieszyć się smakiem jagód. Powidła świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub naleśnikami.
Składniki:
- 1 kg jagód
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania
Jagody dokładnie myjemy. Posypujemy cukrem i pozostawiamy na godzinę, aż puszczą sok. Smażymy w garnku o grubym dnie przez 3 dni, każdego dnia po 1 godzinie. Należy pamiętać, by smażyć powidła na małym ogniu, co chwilę mieszając. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie je zamykamy i odwracamy do góry dnem, by przykrywka się zassała.
Kupuj najlepsze jedzenie5. Tarta z borówkami
Smaczny i piękny deser na letnie, niedzielne popołudnie spędzone z rodziną lub znajomymi.
Składniki na spód:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Do dekoracji:
- 1 szklanka borówek
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Smarujemy masłem formę na tartę. Przesiewamy mąkę z cukrem do miski, dodajemy masło i sól. Mieszamy ze sobą, rozcierając składniki palcami. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Formujemy z ciasta kulkę, którą wałkujemy na placek. Wkładamy go do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie układamy je na pergaminie w formie do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż piekarnik się nagrzeje.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i dociskamy orzechami lub kawałkami jabłka, by nie wyrosło. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Borówka i jagoda - przepisy
Wszystkie składniki masy powinny być schłodzone. Miksujemy serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem. Ubijamy na jednolity, gęsty krem.
Kiedy spód tarty się upiecze, należy go wystudzić i następnie posmarować masą. Tartę dekorujemy borówkami i cukrem pudrem.
Sklepy z akcesoriami kuchennymi:
W kuchni potrzebne są dobre narzędzia, by gotowanie było nie tylko wydajne, ale i przyjemne. Kupuj najlepszy sprzęt i dodatki w dobrych sklepach.
- 4 home – oryginalne i praktyczne produkty dla Twojego domu
- Bazylia.pl - bogaty wybór wyposażenia wnętrz oraz nowoczesnego designu
- Dobregarnki.pl – sklep ze sprzętem do gotowania i książkami kucharskimi
- Home&you - modne dodatki i akcesoria dla fanów pięknych wnętrz
- Allegro – największa w Polsce internetowa platforma sprzedażowa