Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu zyskujemy masę energii na zbliżające się liczne obowiązki i zadania. Dlatego nie powinno się go omijać, a nawet poświecić nieco więcej uwagi temu, co jemy. Poranek to niekiedy moment bieganiny i gorączkowych przygotowań do wyjścia, więc kiedy ten czas na śniadanie znaleźć?
Wyjściem z tej sytuacji będą proste i szybkie przepisy na zdrowe śniadania, które posmakują całej rodzinie. Nie dość, że oszczędzają one czas i dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, to jeszcze pomagają w zachowaniu odpowiedniej pracy organizmu.
Co zjeść na śniadanie?
Zdarza się, że nie tylko nie ma się czasu na śniadanie, ale też i koncepcji na nie. Przeglądanie obszernych stron z kuchennymi przepisami może potrwać wieki. Dobrze jest mieć opracowane kilka niezawodnych i sprawdzonych pomysłów na śniadanie, które zawsze się udadzą.
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu roku jest śniadanie wielkanocne. Sprawdź nasz przepis na udane święta.
Zakupy spożywcze online
Nie znosisz przeciskać się między sklepowymi półkami i stać w wielkich kolejkach? Swój czas i pieniądze oszczędzaj z Auchan Direct. Rób zakupy spożywcze z Tipli i zyskaj nawet 7,5 zł cashbacku.
Rób zakupy z cashbackiem »Full English Breakfast
Oglądając brytyjskie filmy i seriale nie raz natknąć się można na scenę, w której bohaterowie zamawiają na śniadanie wielki talerz przeróżnych pyszności. To właśnie jest English Breakfast - tradycyjny, poranny posiłek serwowany na ciepło, złożony z jajek, fasoli, mięs i warzyw.
English Breakfast
- Puszka białej fasoli,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 cienkie plastry surowego boczku,
- 2 frankfurterki,
- 1 pomidor,
- oliwa do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
- Gotowanie najlepiej zacząć od przygotowania fasolki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki. Gotować przez 8 min, aż do wyparowania wody. Następnie dodać fasolkę z całą zawartością puszki. Pogotować 10 min. Dodać przyprawy. Gotować do zmiękczenia fasolki, co chwila mieszając.
- Na suchej, rozgrzanej patelni usmażyć boczek. Po jego przygotowaniu, na tej samej patelni położyć frankfurterki i pokrojone pomidory oraz wbić jajka. Jeżeli to konieczne - podlać nieco oliwą lub innym tłuszczem.
- Wszystkie gotowe składniki wyłożyć na talerz. Podawać z chlebem, tostami, kawą, herbatą lub sokiem.
Owsianka
Jednym z klasyków śniadań jest owsianka. Kiedy nie wiadomo co przygotować, to najprostszym wyjściem będą płatki. Mając tylko jeden przepis na owsiankę z łatwością można go modyfikować o różne dodatki i składniki, tak aby nigdy się nie nudziła.
Owsianka kokosowa
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 szklanki mleka krowiego lub jedna puszka mleka kokosowego,
- 6 pokruszonych kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- garść świeżych lub suszonych owoców, np. jagód czy rodzynek,
- cukier (opcjonalnie).
- Wypłukać płatki w zimnej wodzie. Następnie wlać czystą wodę nieco ponad poziom płatków. Dodać wiórki kokosowe i zagotować. Regularnie mieszać.
- Dodać mleko kokosowe i cukier. Pamiętać o mieszaniu.
- Nałożyć do głębokich misek. Posypać pokruszoną czekoladą i owocami.
#RadyTipli
Aby zaoszczędzić na codziennych zakupach spożywczych, przed wyjściem do sklepu zaplanuj listę sprawunków razem z gazetkami promocyjnymi. Dzięki temu wypełnisz koszyk po brzegi za niewielkie pieniądze.
Większość swojego budżetu przeznaczasz na codzienne zakupy? Zobacz 3 sposoby na oszczędzanie z Kuchnią Lidla - ciesz się niewielkimi wydatkami przy pełnej lodówce.
Na słodko
Śniadania na słodko mają wielu zwolenników. Smaczne gofry lub tosty z dżemem od zawsze królowały na stołach o poranku. Jedną z takich opcji są również pancakes. Małe, pulchne naleśniczki zachwycają swoją prostotą i smakiem.
Pancakes
- 2 jajka,
- 300 ml maślanki,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- olej lub masło do smażenia.
- Do miski wbić jajka, dodać maślankę, masło, cukier zwykły i wanilinowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
- Powoli dodawać mąkę, sól i sodę. Dokładnie ubić na gładka masę. W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Smażyć niewielkie, okrągłe placuszki, aż do ich zarumienienia z obu stron.
- Podawać z syropem klonowym, dżemem lub owocami.
Zakupy spożywcze online
Francuskie markety podbijają polski rynek od dawna. Dobre ceny i niebywały wybór produktów znajdziesz w sklepie Carrefour. Wypełnij swoją lodówkę po brzegi z Tipli, oszczędzając przy tym nawet 3% w formie cashbacku.
Zakupy w Carrefourze z cashbackiem »Na słono
Dla tych, którzy swoje podniebienie mają bardziej skierowane na słone smaki, również coś się znajdzie. Bardzo prostym i szybkim sposobem na smaczne śniadanie będzie własnoręcznie przygotowana pasta jajeczna na kanapki.
Pasta jajeczna
- 4 jajka,
- pół puszki tuńczyka z wody,
- 2 łyżki majonezu,
- posiekany szczypiorek lub cebulka,
- sól i pieprz do smaku.
- Jajka ugotować na twardo. Następnie poszatkować lub rozbić widelcem na papkę i wystudzić.
- Dodać odcedzonego tuńczyka i wymieszać z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami.
- Podawać na chlebie lub tostach.
Do szkoły
Drugie śniadanie do szkoły powinno zapewnić dziecku przypływ dodatkowej energii na resztę zajęć oraz... atrakcyjnie wyglądać. Wtedy pociecha zje je chętniej, a może nawet podzieli się z kolegami. Za skupienie i odpowiedni rozwój odpowiada miedzy innymi własnie pożywny posiłek. Pojemnik wypełniony słodkimi racuszkami i świeżymi owocami zdecydowanie sprawdzi się w tej roli.
Już zaraz rozniesie się dźwięk dzwonka wołającego na lekcję. Akcja Back to School trwa. Przygotuj swoje dziecko na pierwszy dzień w szkole razem z Tipli.
Racuszki na maślance ze świeżymi owocami
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki maślanki,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania,
- świeże owoce, np.: winogrona, ćwiartki jabłka czy truskawki.
- Jajka i maślankę wymieszać dobrze ze sobą.
- Wsypać powoli mąkę. Dalej mieszać - aż na gładką masę.
- Dodać cukier i sól. Wymieszać.
- Smażyć na oleju. Następnie ostudzić i posypać cukrem pudrem.
- Włożyć placuszki razem ze świeżymi owocami do pudełka śniadaniowego.
Naturalnie i zdrowo
Jeżeli dbasz o zdrowie swoje i najbliższych, to z pewnością stawiasz na jakość. Świeże i pełnowartościowe produkty znajdziesz w sklepie Polski Koszyk. Najwyższej rangi żywność kupuj razem z Tipli i oszczędzaj nawet 2,3% na zakupach.
Zdrową żywność kupuj z cashbackiem »Do pracy
Ośmiogodzinny dzień w pracy także wymaga niemałej dawki energii. W firmach lub przedsiębiorstwach o tyle jest to wygodniejsze, że pracownicy często do dyspozycji mają lodówki, w których mogą przechowywać swoje jedzenie. Dlatego dobrze jest przygotować pożywny lunch do pojemnika, do którego można szybko sięgnąć w porze obiadowej.
Klasyczna sałatka makaronowa z tuńczykiem
- 2 szklanki suchego makaronu,
- 4 jajka,
- puszka tuńczyka z wody,
- 1 czerwona cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
- Jajka ugotować na twardo. Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniu - na al dente. Odcedzić i ostudzić.
- Ugotowane jajka, cebule i ogórki posiekać w drobną kosteczkę. Widelcem rozdrobnić tuńczyka.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można odstawić do lodówki na noc.
#RadyTipli
Pudełka z lunchem dobrze jest zrobić już poprzedniego dnia. Przygotowany wcześniej posiłek spokojnie może przeczekać noc w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy rano czas.
Zdrowe śniadanie
Dbając o swoją sylwetkę czy przechodząc na dietę bardzo ważne jest, aby pamiętać o pożywnym śniadaniu. Popularne stały się ostatnio smoothie, czyli gładko zmiksowane owoce lub warzywa. Jest to bardzo wygodna i szybka opcja śniadania dla osób, które chcą być fit. To także doskonała opcja dla tych zabieganych - smoothie można zabrać ze sobą do samochodu i popijać w drodze do pracy.
Dbaj o swoje zdrowie razem z Tipli. Sprawdź nasze przepisy na pożywny i zdrowy obiad z warzyw sezonowych - ciesz się witalnością i piękną sylwetką.
Tropikalne smoothie
- 1 duży banan,
- 1 mango,
- 3 plastry ananasa,
- 1 szklanka mleka krowiego lub migdałowego.
- Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić je do miski i zalać mlekiem.
- Wszystko zblendować na gładką masę.
- Przelać do szklani. Można podawać z kostkami lodu.
#RadyTipli
Pomijanie posiłków wcale nie wpływa korzystnie na nasz wygląd i zdrowie. Wielu dietetyków zaleca nawet, aby to śniadanie stanowiło największa część dziennej dawki kalorii. Pamiętaj o jego regularnym spożywaniu.
Dla całej rodziny
Niedzielne śniadania we wspólnym, rodzinnym gronie to okazja do zacieśnienia więzów i spędzenia miło czasu. Pyszną i uniwersalną potrawą śniadaniową na tę okazję może okazać się szakszuka. Przyrządzona w głównej mierze z jajek i pomidorów, idealnie wpasuje się w poranny klimat i nacieszy wszystkie brzuchy przy stole.
Gotowanie dla całej rodziny bywa zajmujące i trudne. W przygotowaniu codziennych posiłków dla wszystkich domowników przyda się Thermomix. Z nim gotowanie jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.
Szakszuka
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka krojonych,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, słodka papryka.
- Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju bądź maśle.
- Wyłożyć na patelnię pomidory. Doprawić wszystko przyprawami. Wymieszać i smażyć na dużym ogniu tak - do odparowania wody z warzyw.
- Do podsmażonych już pomidorów wbić jajka. Dodać jeszcze trochę soli. Trzymać na ogniu pod przykryciem przez 3 min - do ścięcia białka.
- Podawać z pieczywem.
Na szybko
Czasami nie da się uniknąć porannego pośpiechu? To nic! I wtedy można liczyć na pyszne i szybkie śniadanie. Kolejnym klasykiem wczesnego dnia są francuskie tosty, które mogą być ciekawszą alternatywą dla zwykłych kanapek.
Chcąc pogodzić obowiązki domowe z pracą przyda się dodatkowa pomoc. Sprawdź, jak wybrać robot kuchenny, który ułatwi ci codzienne gotowanie.
Tosty francuskie
- 1 chałka lub podłużna bułka,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki mleka,
- bułka tarta,
- olej lub masło do smażenia,
- sól i pieprz.
- Chałkę lub bułkę pokroić w ok. 1 cm kromki.
- Jajko roztrzepać w misce widelcem, dodać mleko i przyprawy. Na osobny talerz wysypać bułkę tartą. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Pieczywo wymoczyć w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Podawać z szynką, serem lub warzywami, np. w formie kanapki.
Jajecznica
Jajka to standardowa i powszechnie znana opcja śniadaniowa. Są one na tyle uniwersalne, że sposoby na ich przygotowanie ciężko zliczyć: jajka na twardo, na miękko, po benedyktyńsku, faszerowane... Jednym z nich jest także niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu jajecznica, którą to można urozmaicić o przeróżne dodatki mięsne, serowe czy warzywne.
Jajecznica ze szpinakiem i awokado
- 5 jajek,
- 100 g mrożonego szpinaku,
- awokado,
- cebula,
- olej lub masło do smażenia,
- sól i pieprz.
- Cebulę i awokado drobno w kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wyłożyć cebulę i szpinak. Podsmażyć aż do wyparowania wody.
- Dodać kawałki awokado.
- Jajka roztrzepać widelcem i przyprawić. Wylać na patelnię.
- Smażyć do ścięcia jajek.
- Podawać z pieczywem.
Zamów jedzenie na Pyszne.pl
W brzuchu czujesz już głód, ale w kuchni wcale nie czujesz się jak ryba w wodzie? Zamawiaj jedzenie na Pyszne.pl i nie zawracaj sobie głowy gotowaniem. Zrób to razem z Tipli, a zaoszczędzisz nawet 2% w formie cashbacku. Najlepsze restauracje w twoim mieście już czekają na zlecenie.
Jedzenie zamawiaj z cashbackiem »