Mniam, mniam, czyli przepisy na naleśniki!

Zakupowy poradnikJedzenie  |  Przepisy kulinarne  |  Inne 24. 11. 2021

Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Na słodko lub z wytrawnym farszem, zawsze są doskonałym daniem na śniadanie, obiad, kolację czy pyszną przekąskę. Tajemnica smacznych naleśników tkwi zarówno w dobrze przygotowanym cieście, jak i farszu. Poznaj wyśmienite przepisy na naleśniki.

Naleśniki to danie znane niemal przez wszystkich, jednak ich pochodzenie nie jest tak oczywiste. Podaje się, że znane były już od starożytności! O to, kto je wynalazł, toczą się spory. Ojcami naleśników chcą być zarówno Włosi, jak i Francuzi, w kolejce ustawiają się też… Chińczycy. Nie ma jednak wątpliwości, to pyszne danie można przygotować na wiele sposobów i bez względu na miejsce spożywania, zawsze będą smakowały tak samo dobrze!

Naleśniki – przepis podstawowy

Podstawą tej potrawy jest puszyste ciasto. Sposobów jego przygotowania jest niezwykle wiele. Każda pani domu ma swój przepis. Warto jednak poznać podstawowy przepis na ciasto do naleśników. Na puszyste ciasto będzie można nałożyć różne rodzaje farszu: słodki, słony i wytrawny.

Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Zdjęcie: www.winiary.pl

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w głębokiej misce i dokładnie zmiksuj. Pozostaw je na ok. 30 minut, aby dojrzało. Gotowe ciasto to te mające konsystencję gęstej śmietany. W następnym kroku rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Przed postawieniem jej na kuchence posmaruj ją cienko olejem, używając do tego silikonowego pędzelka. Na rozgrzaną patelnię delikatnie wlej ciasto, jednoczenie rozprowadzając je poprzez poruszanie naczyniem okrężnymi ruchami. Pamiętaj, aby nie wlewać za dużo ciasta, bo naleśniki wyjdą grube. Piecz do zarumienienia, potem obróć na drugą stronę. Rumiane z obu stron naleśniki odłóż na talerz i wystudź. Teraz są gotowe, aby nałożyć na nie farsz!

Naleśniki Gessler

Kto z nas nie chciałby opanować sztuki kulinarnej jak najlepsi szefowie kuchni? Jeśli marzysz, aby się w takiego przemienić, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki Gessler. Je również możesz doprawić farszami i nadzieniami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki wody mineralnej, lekko gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Naleśniki Gessler

Jaja ubij z solą i dodaj wodę, mąkę oraz mleko. Składniki starannie wymieszaj i sprawdź, czy uzyskały właściwą konsystencję. Dobre ciasto na naleśniki powinno pokrywać łyżkę, a nie z niej spływać. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodaj mąki, jeśli za gęste – mleko lub wodę. Naleśniki Gessler smaży się z obydwóch stron na klarowanym maśle, aż do zarumienienia.

Internetowa książka kucharska Tipli

Nie masz ochoty na naleśniki albo poszukujesz ciekawych i zdrowych przepisów kulinarnych? Zapraszamy do naszej internetowej "książki kucharskiej", w której umieszczamy przepisy kulinarne i pomysły na dania. Znajdziesz tu rozmaite inspiracje, na przykład zdrowe przepisy na grilla, pomysły na dania z truskawek i wiele innych!

Znajdź ulubiony przepis

Naleśniki z twarogiem i mango

Naleśniki z twarogiem to te najbardziej zna i lubiane. Jeśli chcesz daniu dodać nieco oryginalniejszego smaku i witamin, ser połącz z owocami np. mango. Naleśniki z twarogiem i mango to te na słodko. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy obiad. Zobacz jak je przygotować.

Naleśniki z twarogiem i mango

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie naturalnego twarogu
  • 1 mango świeże lub puszka owoców 230 g
  • 2 łyżeczki soku z mango
  • miód
  • jogurt

Twarożek, sok, miód i jogurt zmiksuj na gładką masę. Mango obierz i pokrój w drobne kawałeczki i wrzuć do masy, zmiksuj. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je w rulon. Możesz podawać je na świeżo lub zapiec w piekarniku.

Kup składniki w Carrefour

Naleśniki na słono

Naleśniki możesz podać nie tylko z dżemem czy serem, ale i z farszem mięsnym. Naleśniki na słono to doskonała propozycja na oryginalny obiad, piknikową przekąskę czy zagryzkę na letnią imprezę. Możesz podawać je na ciepło, zapiekane lub na zimno. Poznaj przepis na naleśniki z boczkiem.

Składniki:

  • 250 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Zdjęcie: www.winiary.pl

Naleśniki na słono

Przygotuj naleśniki zgodnie z podstawowym przepisem podanym powyżej. Po ostudzeniu będą gotowe do nakładania farszu. Aby przygotować farsz do naleśników na słono, na patelni przyrumień boczek, cebulę oraz czosnek. Składniki dopraw solą oraz pieprzem, a następnie ostudź. Na naleśniki nałóż farsz i złóż je w trójkąty. Dla smaku polej je sosem czosnkowym lub meksykańskim dipem.

Kup składniki w Bdsklep

Naleśniki możesz doprawiać dowolnym farszem. Są one szybkim sposobem na domowy obiad, a jeśli nie masz czasu na gotowanie, pamiętaj, że pyszne naleśniki zamówisz z cashbakiem przez Tipli.pl

Powiązane sklepy

Auchan Online, 4 STRONY SMAKU, frisco.pl

Nie chcesz otrzymać do 15 % zwrotu za wszystkie zakupy w Internecie?

Wystarczy, że zarejestrujesz się za darmo, a żadne zwroty Cię nie ominą.

Teraz do nowego konta aż do 30 zł za Twoje zakupy. Przy każdym zwrocie za zakupy zyskasz również bonus w tej samej wysokości. W sumie w bonusach możesz zyskać do 30 zł.

- lub -
Rejestrując się na Tipli akceptujesz regulamin i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Masz już konto? Zaloguj się