Grzyby marynowane czy suszone?

Zakupowy poradnikPrzepisy kulinarne  |  Inne 24. 11. 2021

Trwa sezon na grzyby. Korzystaj z nich póki możesz i zachowaj trochę zbiorów na zimę. Co zrobić z zebranymi grzybami? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka pomysłów. Poznaj najlepsze suszarki do grzybów i sprawdzone przepisy na grzyby marynowane. Ciesz się ich smakiem przez cały rok.

Pomysłów na dania z grzybów jest wiele. Naleśniki z grzybami, pierogi, sosy grzybowe i wiele, wiele innych. Te dania świetnie sprawdzą się, gdy będziemy mieli dostęp do świeżych grzybów. Wiele z nas jednak pragnie zachować ich smak na dłużej. Dowiedz się jak suszyć i marynować grzyby.

Grzyby dla każdego

Grzyby rosną jak po deszczu. O tej porze roku chętnie idziemy na grzyby. Warto wprowadzić je do swojego menu, ponieważ oprócz wybitnych walorów smakowych posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Kurki, podgrzybki, maślaki, kanie. Grzyby jadalne składają się głównie z wody, przez co są ubogie w kalorie i polecane osobom na diecie.

Należy jednak pamiętać, by nie objadać się zbytnio grzybami ponieważ za sprawą chityny są one ciężkostrawne. Ponadto grzyby to cenne źródło witaminy A, a także witamin B1 i B2 oraz witaminy C. Leśne skarny dostarczą Ci także wartościowego białka.

grzyby jadalne

Sezon na grzyby

Suszenie grzybów

Zaletą suszenia grzybów i nie tylko jest szansa na zachowanie skarbów lata i jesieni na dłużej. Jeśli zdecydujemy się na suszenie grzybów w domu, to będziemy mieli pewność, że do wigilijnego bigosu trafią tylko naturalne grzybki. Dzięki temu, unikając dodatku konserwantów, dbamy o zdrowie swoje i swoich najbliższych.

Grzyby możemy suszyć na słońcu, w piekarniku, specjalnej suszarce, na nitce np. przy kuchence lub na grzejniku. Pamiętajmy, by okazy wybrane do suszenia były świeże i bez oznak psucia, czy pasażerów w postaci robaków. Sprawdź suszarki do grzybów na Allegro i w sklepach Media Expert.

Przed suszeniem, grzyby czyścimy używając do tego celu szczotki do grzybów, która usunie pasiek, listki, mech, czy igliwie. Nie wolno grzybów myć w wodzie, ponieważ mogłoby to znacznie utrudnić proces ich suszenia.

suszenie grzyów

Suszarka ZELMER; od 159 PLN; Allegro

suszenie grzybów

Suszarka COUNTER INTELLIGENCE; od 2190 PLN; Media Expert

suszenie grzybów

Suszarka VESTA; od 99,99 PLN; RTV EURO AGD

Kupuj w sklepach z elektroniką

Grzyby marynowane

By cieszyć się smakiem grzybów przez dłuższy czas możemy je także marynować. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, przystawka, czy zagryzka do alkoholu. Grzyby marynowane są smaczne i zdrowe, jednak nie zleca się podawania ich dzieciom oraz osobom starszym, czy chorym.

Aromatyczne grzybki

Prosty przepis pełen przypraw i aromatów. Idealny na chłodny, zimowy wieczór.

grzyby

Grzyby z goździkami; kamis.pl

Składniki:

  • 1 kg borowików
  • 1 cebula
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 liści laurowych
  • 9 goździków
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Borowiki czyścimy i gotujemy we wrzątku przez 10 minut. Następnie studzimy je i wkładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i wszystkie przyprawy. Miksturę zagotowujemy – tak powstaje zalewa do grzybów, którą wlewamy do słoików z grzybami. Należy pamiętać o tym, by grzyby były przykryte zalewą w całości. Słoiki szczelnie zamykamy i poddajemy pasteryzacji. Najlepsze produkty spożywcze znajdziesz w gazetce Carrefour.

Grzyby w occie

Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska lub dodatek do obiadu.

grzyby marynowane

Grzyby w occie; party.pl

Składniki:

  • 0,5 kg podgrzybków
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki octu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ¾ łyżeczki ziaren gorczycy

Sposób przygotowania

Do przygotowania grzybów marynowanych warto wybrać małe okazy. Należy je dokładnie oczyścić i gotować w osolonej wodzie przed około 15 minut. Po tym czasie chłodzimy je zimną wodą i wkładamy do słoików. Następnie przygotowujemy zalewę z wody, octu, cebuli, cukru i przypraw. Taką mieszankę zagotowujemy i zalewamy nią grzyby w słoikach, które pasteryzujemy.

Grzyby marynowane z warzywami

Oryginalny przepis na grzyby marynowane.

grzyby marynowane

Marynowane grzybki z warzywami; beszamel.se.pl

Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 2/3 szklanki octu
  • 2/3 szklanki wody
  • 10 dag kalafiora
  • 10 dag papryki
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Grzyby parzymy gorącą wodą. Kalafiora, paprykę i fasolkę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do wyparzonych słoików wkładamy grzyby, przekładając je warzywami. Gotujemy wodę z octem i przyprawami. Następnie wlewamy roztwór do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Wiele dobrych produktów spożywczych prezentuje gazetka Biedronka.

Sezon na grzyby nie będzie trwał wiecznie. Kupuj świeże grzybki i susz je lub marynuj domowymi sposobami. Ciesz się ich smakiem przez cały rok.

Kupuj zdrowe jedzenie

Powiązane sklepy

Neonet, Mango, RTV EURO AGD, Media Expert, Allegro

Nie chcesz otrzymać do 15 % zwrotu za wszystkie zakupy w Internecie?

Wystarczy, że zarejestrujesz się za darmo, a żadne zwroty Cię nie ominą.

Teraz do nowego konta aż do 30 zł za Twoje zakupy. Przy każdym zwrocie za zakupy zyskasz również bonus w tej samej wysokości. W sumie w bonusach możesz zyskać do 30 zł.

- lub -
Rejestrując się na Tipli akceptujesz regulamin i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Masz już konto? Zaloguj się