Chleb na zakwasie - jak go upiec i w czym jest lepszy?

Zakupowy poradnikJedzenie 10. 11. 2021

Chleb na zakwasie to coraz bardziej doceniany produkt - prawdziwy, pachnący, bez dodatku chemii. Zastanawiasz się, w czym jest tak wyjątkowy? Chcesz spróbować go upiec, ale nie wiesz jak? Wystarczy odrobina odwagi i chęci, a porady krok po kroku znajdziesz w poniższym artykule.

Co będzie Ci potrzebne do upieczenia swojego pierwszego bochenka chleba? Podstawą jest posiadanie przygotowanego zakwasu. Można powiedzieć, że to taki mały cud stworzony z mąki i wody, który po dodaniu kilku składników potrafi wyczarować pachnący, chrupiący, smaczny i zdrowy domowy chleb. Bez niego nie ma mowy o domowym pieczeniu. Przyda Ci się również odrobina odwagi i cierpliwości, a sukces masz gwarantowany!

6 powodów, dla których chleb na zakwasie jest lepszy od klasycznego

Dlaczego właściwie chleb na zakwasie jest coraz bardziej popularny i zdrowszy od tego, który kupujemy w sklepie? Głównym powodem jest jego powolne przygotowanie. Klasyczny chleb na drożdżach można przygotować już w ciągu 40 minut. W tak krótkim czasie nie jest jednak możliwe przygotowanie bogatego w składniki odżywcze chleba. Podczas przygotowywania chleba na zakwasie, zamiast fermentacji alkoholowej obciążającej organizm, dochodzi do fermentacji mlekowej, która jest podstawą prawdziwego zdrowego pieczenia.

  1. Lepiej smakuje i pachnie - prawdziwy domowy chleb na zakwasie przywołuje wyjątkową atmosferę.
  2. Ma dłuższy okres przydatności do spożycia - dobrze przechowywany wytrzyma nawet tydzień.
  3. Jest lepiej strawny - dzięki wolniejszemu procesowi fermentacji.
  4. Ma niższy indeks glikemiczny. - lepszy dla diabetyków.
  5. Nie obciąża zbytecznie organizmu - kwas mlekowy pomaga rozkładań gluten i inne ciężkostrawne składniki zbożowe..
  6. Korzystny dla zdrowia i systemu odpornościowego - dzięki wolniejszemu przygotowywaniu i obecności pełnoziarnistych mąk.
chleb na zakwasie

Odkryj sekret Yerba Mate - napoju, który łączy w sobie smak i prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto go pić? Zdradzamy w naszym poradniku.

Czego będziesz potrzebować do przygotowania domowego chleba?

Upieczenie dobrego domowego chleba nie jest niczym skomplikowanym. Nie oznacza to jednak, że nie wymaga przynajmniej minimalnego przygotowania. Poradzimy Ci, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni, aby cała rodzina mogła cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Zakwas

zakwas

Zakwas jest najważniejszym składnikiem. To żywy organizm stworzony z połączenia mąki i wody, w którym to znajdują się miliony dobrych bakterii. Zakwas możesz otrzymać od kogoś, kto już piecze domowy chleb (to najprostszy i najpewniejszy wariant), ale możesz go też przygotować samodzielnie. Wyhodowanie zakwasu zajmie Ci kilka dni (4-14).

Jak przygotować własny zakwas?

DZIEŃ 1.

Do większego, szklanego słoika wsyp łyżkę razowej pełnoziarnistej mąki i dodaj do tego łyżkę letniej wody, tak aby uzyskać gęstsze ciasto. Słoik przykryj folią spożywczą i zostaw do następnego dnia w pokojowej temperaturze.

DZIEŃ 2. DO 10.

Przemieszaj ciasto. Możesz je też powąchać - powinno być lekko kwaśne w zapachu. Dodaj łyżkę razowej pełnoziarnistej mąki i ciepłą wodę w zależności od konsystencji ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto i powtarzaj tę procedurę 2x dziennie - rano i wieczorem.

Przez cały ten czas trzymaj zakwas w cieple, przykryty. W cieście powinny tworzyć się małe bąbelki. Kiedy będzie ich dużo, a sam zapach mieszanki będzie kwaśny, oznacza to, że zawiera on te prawidłowe bakterie, które są odpowiedzialne za obecność kwasu. Przy obserwacji zakwasu zauważysz też, że cały czas rośnie - to z kolei oznacza, że bakterie przetwarzają mąkę tworząc jednocześnie dwutlenek węgla.

Po przetworzeniu całej mąki mieszanka zacznie opadać, co oznacza, że można upiec chleb lub należy dokarmić zakwas.

UWAGA: Jeśli nie pieczesz regularnie, przynajmniej raz w tygodniu, pamiętaj aby dokarmić zakwas łyżką razowej mąki pełnoziarnistej i łyżką wody.

Czeka Cię spotkanie ze znajomymi i potrzebujesz inspiracji na szybkie przystawki? Sprawdź nasze pomysły na przekąski na imprezę.

"Biblia" chleba

Idealna lektura dla wszystkich początkujących domowych piekarzy. Ponad 140 przepisów na różne rodzaje pieczywa, które przygotujesz samodzielnie we własnym domu. Poznasz różne techniki piekarskie i przejdziesz przez wszystkie etapy pieczenia - od zakwasu po dekorowanie wypieków.

Tylko teraz kupując z Tipli możesz otrzymać cashback w wysokości 3% wartości zamówienia dokonanego w Taniejksiążce. Nie zwlekaj i zgarnij nagrodę.

Jeffrey Hamelman Chleb
Cena w sklepie Taniaksiazka.pl
Cena z Tipli
32,49 zł
Tipli31,70 zł
Przejdź i kup z cashbackiem »

Robot kuchenny

robot kuchenny sencor
Cena w sklepie Avans
Cena z Tipli
753,49 zł
Cena z Tipli742,99 zł

Do przygotowania elastycznego i gładkiego ciasta wprawdzie wystarczą własne dłonie (tak jak to robiły nasze babcie), ale z robotem kuchennym zajmie to mniej czasu. Robot Sencor ma solidny metalowy korpus wraz z metalowymi przełożeniami i super mocnym silnikiem 1000 W. Dodatkowo, kupując go możesz liczyć na 6 lat gwarancji. Hak do zagniatania ciasta pomoże przygotować piękne ciasto na domowy chleb w ciągu dosłownie kilku minut. Oprócz tego pomoże przy pieczeniu ciast, mieleniu mięsa, przygotowaniu domowych kiełbas czy też smoothie. W ofercie jest 9 różnych kolorów, w których możesz dopasować też inne sprzęty kuchenne.

Tylko teraz kupując z Tipli możesz otrzymać cashback w wysokości 10,50 zł za każde zamówienie dokonane w sklepie Avans.

Przejdź i kup z cashbackiem »

Szukasz idealnego pomocnika kuchennego? Sprawdź nasze wskazówki, jak wybrać robot kuchenny i ciesz się przyjemnym czasem spędzonym podczas codziennego gotowania.

Koszyk na chleb

Piękny kształt chleba uzyskasz dzięki koszyczkowi na chleb. To właśnie w nim ciasto pięknie wyrośnie. Na rynku jest szeroki wybór kształtów, wielkości i materiałów. Najczęściej spotykane są ratanowe lub celulozowe koszyczki. W zależności od tego, jaki chleb planujesz upiec, wybierz wielkość koszyka.

Pamiętaj, aby przed włożeniem chleba do koszyka, porządnie obsypać go mąką, żeby podczas wyjmowania nie przylepiał się i nie zniszczył. Najlepsza w tym celu będzie mąka ziemniaczana lub gryczana.

koszyk na chleb
Cena w sklepie Tescoma
Cena z Tipli
39,90 zł
Tipliod 38,76 zł
Przejdź i kup z cashbackiem »

Forma do pieczenia chleba

forma do pieczenia chleba
Cena w Tescomie
Cena z Tipli
34,30 zł
Cena z Tipli33,32 zł

Przygotowane i wyrośnięte ciasto upieczesz łatwo dzięki formie do okrągłego chleba. Chleb do niej nie przywiera, a żaroodporny silikon wytrzyma temperaturę do 250 °C. Nadaje się do wszystkich rodzajów piekarników, łatwo ją wyczyścić i nadaje się do mycia w zmywarce. Dodatkowo, otrzymasz 3 lata gwarancji.

Tylko teraz kupując z Tipli możesz otrzymać cashback w wysokości 3,5% wartości zamówienia dokonanego w sklepie Tescoma.

Przejdź i kup z cashbackiem »

Przepis na chleb na zakwasie autorstwa Lenky Mančíkovej

domowy chleb

W książkach oraz w samym internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na domowy chleb. Niektóre są banalnie proste, inne wymagają więcej praktyki w pieczeniu. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na domowy chleb, który jest idealny dla początkujących i gwarantujemy, że wyjdzie przepyszny.

Składniki

Aktywny zakwas

  • 100 g żytniej pełnoziarnistej mąki
  • 100 ml wody

Ciasto

  • 150 g orkiszowej mąki chlebowej
  • 100 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  • 8 g soli
  • 2 g kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki nasion słonecznika/ nasion dyni/ garść orzechów
  • 160 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Do zakwasu dodajemy mąkę i wodę, po czym zostawiamy na 9 - 12 godzin (najlepiej na całą noc) przykryte w pokojowej temperaturze.
  2. W tym czasie zakwas się aktywuje. Rano odłożymy z niego 2 łyżeczki z powrotem do lodówki na kolejne pieczenie, a do reszty dodamy pozostałe składniki, po czym uformujemy gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Zostawiamy przykryte w misce na 1,5 - 2 godzin. Raz na jakiś czas możemy ciasto przełożyć ze strony na stronę.
  4. Następnie przełożymy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy bochenek. Uformowany bochenek przekładamy do posypanego mąką koszyczka i zostawiamy do wyrośnięcia przez 1,5 - 2 godzin w ciepłym miejscu lub najlepiej na całą noc (8-24 godzin) w lodówce.
  5. Do piekarnika włóż dwie blachy - jedną na górę, a drugą na dół i nastaw temperaturę grzania na 250 stopni. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij bochenek z koszyka na formę.
  6. Włóż bochenek do piekarnika, a na dolną blachę wylej około 2 dcl wody i zamknij szybko piekarnik. Powstała para utworzy idealnie chrupiącą skórkę. Po 10 minutach dolną blachę z resztką wody wyjmij, obniż na 200 stopni i piecz kolejnych 25 - 35 minut.
  7. Dobrze upieczony chleb pozostaw do wystygnięcia na kratce (aby nie doszło do zaparzenia) i krój zimny.

Gdzie kupić tanie składniki do chleba?

Śledź gazetki promocyjne na stronie Tipli i nie przegap żadnej okazji na zaoszczędzenie dodatkowych środków.

Sprawdź pozostałe gazetki »

Powiązane sklepy

Tania książka, Tescoma, Avans, Biedronka, Kaufland, Lidl,

Nie chcesz otrzymać do 15 % zwrotu za wszystkie zakupy w Internecie?

Wystarczy, że zarejestrujesz się za darmo, a żadne zwroty Cię nie ominą.

Teraz do nowego konta aż do 30 zł za Twoje zakupy. Przy każdym zwrocie za zakupy zyskasz również bonus w tej samej wysokości. W sumie w bonusach możesz zyskać do 30 zł.

- lub -
Rejestrując się na Tipli akceptujesz regulamin i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Masz już konto? Zaloguj się